Friday, 23 August 2013

Yang Sebenarnya, Dragon Ball ada Tujuh Biji Kesemuanya!


Teks: ain akib


Imej: Carian Google


PENGARUH KARTUN

Imbau kembali zaman kanak-kanak (Geng lahir zaman 80-an).

"Dengan kuasa bulan, bertukarlah!" - Sailormoon

Batman: Masuk bilik persalinan, tukar uniform, bawa sekali kereta kelawarnya. Ada pembantunya juga, Robin dan butlernya yang setia.

Superman: Pergi tempat tersorok, buka baju, terus dah siap dengan uniform Superman. Angkat tangan sebelah, genggam tangan lagi sebelah, terus naik terbang. Yang ini tiada kenderaan, guna kuasa dalaman sahaja. Lemah bila berdekatan dengan kripton.

Spiderman: Prosedur yang sama seperti Superman, cuma gaya bergeraknya berbeza. Keluarkan web lelabah dari pangkal tapak tangan, berpaut dan bergayutanlah untuk pergi menyelamatkan orang.

Semuanya bertujuan baik. Demi membantu orang yang berada dalam kesusahan. Apabila diperlukan terus mereka muncul dan beraksi.

Jika semuanya mudah begitu, alangkah indah dan mudah hidup ini. 
What you wish for come to you in just a blink of your eye. Poof!!
Ok, kedengaran seperti fairytale.

Lagi satu. Biasa dengar frasa ini?
"Yang sebenarnya, Dragon Ball ada tujuh biji semuanya!" - Dragon Ball

:p


BOLA-BOLA NAGA

Dikatakan payah untuk mengumpulkan kembali ketujuh-tujuh bola naga dalam cerita Dragon Ball. Perlu berjuang mengalahkan musuh, menggunakan kuasa ajaib, merentasi bukit bukau, bersilih ganti dan sebagainya. Sifat mulia yang wajar kita contohi adalah sikap mereka bergerak secara berjemaah, bukan bersendirian. Bukankah telah Allah ciptakan manusia ini untuk hidup bersama-sama, saling mengenali dan bantu-membantu? Juga contoh yang boleh diteladani adalah sikap tidak mudah berputus asa. Walau berbagai halangan datang, tetap ditempuh dengan yakin. 

Berbahagialah kita bilamana kita dapat menggali buah hikmah hatta dari cerita kartun yang biasa-biasa.
  

BOLA-BOLA SABAR

Walaupun dikatakan sukar menjejak ketujuh-tujuh bola naga itu, adalah lebih sukar untuk mendapatkan bola-bola sabar dalam cerita kehidupan kita. Bukan fizikal kita yang diuji tetapi dalaman kita yang akan menentukan natijahnya.

Relax..Jangan marah-marah.. Cool down. Cuba bawa-bawa duduk sekejap.

Senangnya cakap. Cuba diri sendiri yang kena. Baru tahu langit itu tinggi ke rendah.

Ehh?? Kena balik? Ok. Tarik nafas... Lepas.. Tarik.. Lepas.. Fuuhh..


Imej: Carian Google


Perkongsian dari seorang sahabat saya yang didengarinya dari Kuliah Tok Guru Nik Abdul Aziz.

Sabar dan syukur ini perlu serentak. Bila bercakap soal syukur, selalu orang lupa untuk bersabar. Tengok kehidupan yang kita nikmati. Ada hari  Allah menguji kita lebih, tanda kasihNya kepada kita. Ada hari kita berasa sedih dan kita bersabar. Kita terus bersabar, tanpa kita fikir sepatutnya juga kita bersyukur. Kerana dengan sedikit ujian yang Allah beri itu, kita kembali mengingatiNya. Sedangkan sebelum ini kita leka dan lupa. 

Contohnya, kereta kita terlibat dalam kemalangan. Kereta menjadi remuk. Allah.. Walaupun kita sudah berhati-hati, Allah hendak menguji kita. Kita bersedih atas musibah yang menimpa dan kita cuba untuk bersabar. Tetapi kita lupa juga untuk bersyukur. Kita amat perlu bersyukur kerana kita masih elok dan sihat, masih hidup.

Kedua ini saling memerlukan. SABAR DAN SYUKUR.


Contoh lagi, apabila kita mendapat bonus, kita terus berbelanja tanpa kita fikir untuk simpanan atau kegunaan sewaktu kecemasan. Sabar juga diuji ketika itu, sabar dalam berbelanja dan sabar dalam mendapat nikmat .

Nabi Muhammad SAW bersabda:
'Pada setiap (makhluk yang hidup) yang lembut hatinya ada pahala (bagi orang yang melakukan kebaikan)'
Riwayat Muslim


Bagi mendapatkan kedua akhlak mulia ini, dedahkanlah diri kita dengan kebaikan. Kebaikan yang diberi turut akan menarik kebaikan kembali, biiznillah. Jika keburukan yang menimpa, terimalah sebagai ujian dari Pencipta demi menguji hambaNya. Ujian bagi menaikkan taraf iman hambaNya. Seperti kata hadis Nabi di atas, hati yang lembut ada pahala baginya.

Sahabat saya yang lain turut berkongsikan zikir yang dilaziminya setiap hari agar Allah melembutkan hati ini.. Ya Latif, Ya Latif (Maha Lembut).. Ratiblah nama TuhanMu lebih dari meratib nama kekasihmu. :)


Imej: Carian Google


Ustaz Don Daniyal: Hati yang keras adalah hati yang jauh dari Allah.
Masakan kita yang mahukan syurgaNya ini, mahu jauh dari Pencipta syurga?


3 PERIHAL S.A.B.A.R.

1. SABAR dalam mentaati Allah
2. SABAR dalam meninggalkan larangan Allah
3. SABAR dalam menghadapi ujian Allah

Terima kasih Siti Nur Aishah yang disayangi Allah.Terima kasih juga buat sahabat-sahabat saya yang melalui mereka ilmu ini dapat saya kongsikan bersama di sini. Terima kasih.


 Nota kaki:

Teringat kisah saya berbual dengan Aiman 'Atif, anak sahabat saya, Radieah.

"Kenapa Ultraman jahat?" tanya Aunty Ain Akib.
"Sebab Ultraman tak sembahyang" jawab Aiman.
"Jadi, tak boleh kawan dengan Ultraman lah?" sambung Aunty Ain. 
"Tak boleh..Ultraman tak sembahyang.." jawab Aiman..  

:)

No comments:

Post a Comment

Jaga Dia untuk Kami

Teks: ain akib INSAN YANG BERGELAR SAHABAT 2003. Hari pertama menjejakkan kaki di bumi Minden, hari pertama orientasi. ...